Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

Krantenartikel

Dromen over het nieuwe schoolgebouw

‘Hier komt ie!’ Trots rollen Ebbi en Brett van jenaplanschool De Klimboom het spandoek uit op de plek waar straks hun nieuwe schoolgebouw gaat verrijzen. En als het aan directeur Lenneke van Genderen ligt gaan ze, samen met alle andere kinderen, nog vaak een kijkje nemen bij nieuwbouwlocatie De Hofjes in de Volgerlanden. “Iets bouwen. Wat komt daar allemaal bij kijken? Zo’n thema past perfect bij ons type onderwijs.”

Want naast de locatie, ligt alles op dit moment nog open: de vorm van het gebouw, de indeling en de bouwmaterialen die gebruikt gaan worden. Kinderen, ouders, de stamgroepleiders (zo heten de juffen en meesters in het jenaplanonderwijs) en medebewoner Yes ! Kinderopvang. Iedereen mag de komende tijd meedenken over het nieuwe schoolgebouw voordat de architect aan het tekenen en ontwerpen slaat.

Lenneke: “Er moet straks een duurzaam schoolgebouw staan dat past bij het jenaplanonderwijs. Je moet als kind het gevoel krijgen als je binnenloopt: hier wil ik zijn, hier wil ik spelen en leren. Een plek waar van alles te ontdekken en te beleven is, maar waar je ook even alleen rust kunt zoeken als dat nodig is.’’

Groen, veel groen

Buiten is daarbij even belangrijk als binnen. Openslaande deuren, zonnepanelen, watertonnen om overtollig regenwater in op te vangen, picknicktafels waar tijdens mooi weer les kan worden gegeven, een moestuintje en groen (veel groen) waar je kunt spelen en waar je je kunt verstoppen. Wat Lenneke betreft, is alles mogelijk en bespreekbaar. “Ik denk graag buiten vaste kaders. Dus hebben we per se lokalen nodig of kan het misschien ook anders? En kunnen we de weeksluiting waarbij kinderen aan elkaar en de ouders laten zien wat ze ontdekt en geleerd hebben, niet deels buiten doen? Want hoe vaak regent het nou op een vaste tijd in de week?”


Droom die uitkomt

Zelf kijkt ze in ieder geval uit naar een gezellige keukentafel in het nieuwe gebouw waar ze tussendoor allerhande gesprekjes kan voeren met de kinderen en collega’s. Lenneke: “Natuurlijk zul je uiteindelijk concessies moeten doen. Niet alles kan. Maar ik vind het heerlijk om daar juist nu tussen alle corona-perikelen door mee bezig te zijn. Het is een droom die uitkomt en ben ook dankbaar dat de gemeente Hendrik Ido Ambacht die kans biedt met deze nieuwbouwlocatie, ons eigen plekje.”


Bewuste keuze

Als het meezit kan over twee à drie jaar het nieuwe schoolgebouw in gebruik worden genomen. Het biedt dan plek aan maximaal circa 220 kinderen. Iets meer dan het aantal kinderen op de huidige locatie in het scholencluster aan de Druivengaarde. Een bewuste keuze, vertelt Lenneke. “We willen geen grote school worden. De Klimboom moet een plek blijven waar iedereen elkaar kent.”


Over Jenaplan

Een jenaplanschool werkt met zogenaamde stamgroepen. In een stamgroep zitten op de Klimboom kinderen van drie leerjaren. Een gevolg is dat de positie van kinderen na elk jaar verandert. De kinderen doen daardoor belangrijke sociale ervaringen op.

Media
  • Foto nieuwe plek school